Wie is kindercoach Martine ?

Als mama van een dochter en oma van twee lieve kleindochters weet ik dat het opvoeden van kinderen gaat met vallen en opstaan.

Ik ben ervan overtuigd dat er geen stoute of moeilijke kinderen zijn. Kinderen moeten nog heel wat leren en hun moeilijke gedrag is hun manier om duidelijk te maken dat ze hulp nodig hebben. Naar aanleiding van de toenemende problematiek rond het mentaal welzijn van kinderen heb ik mij een aantal jaren geleden toegelegd op kinder-, jongeren- en gezinscoaching.

Daarom geef ik persoonlijke begeleiding en workshops met als doel het zelfvertrouwen bij kinderen te vergroten en hun talenten op een creatieve manier te laten ontdekken en ontwikkelen.

Wie is kindercoach Martine?

Als mama van een dochter en oma van twee lieve kleindochters weet ik dat het opvoeden van kinderen gaat met vallen en opstaan.

Daarom geef ik als gediplomeerd kinder- jongeren- en gezinscoach persoonlijke begeleiding en workshops om het zelfvertrouwen bij kinderen te vergroten en hun talenten op een creatieve manier te laten ontdekken en ontwikkelen.

Kinder- en gezinscoach Martine ontspannen in een stoel

Mijn filosofie

Stoute kinderen bestaan niet !

Stoute kinderen bestaan niet. Het ‘stout gedrag’ is vaak hun manier om te laten zien dat ze ergens mee worstelen, aangezien ze nog niet geleerd hebben hoe ze met bepaalde emoties moeten omgaan. Ik kijk daarom voorbij het (storend) gedrag en ga op zoek naar de vaardigheden die het kind nog moet leren.

Door te focussen op de dingen waar het kind vandaag al heel goed in is, probeer ik het zelfvertrouwen te vergroten. Dit is de basis om te werken aan hun ‘problemen’.

Mijn certificaten

The Rock Academy - Basic Coaching certificaat

The Rock Academy - Basic Coaching

Ik begon mijn traject als life coach aan de Inge Rock Academy. Hier volgde ik een traject van 6 maanden om de basis van het coachen aan te leren. In augustus 2018 behaalde ik mijn certificaat voor basic coaching.

CvA - Diploma Kindercoach

CvA - Diploma Kindercoach

Sinds juli 2019 mag ik mij officieel een gediplomeerd kindercoach noemen. Deze kwalificatie behaalde ik aan het Centrum voor Avondonderwijs in Geel. Dit na het verwerven van de nodige competenties voor het beroep kindercoach volgens de Europese richtlijn 2005/36/EG.

HBTI - Kids' Skills Academy cursus certificaat

HBTI - Kids' Skills Academy cursus

Aanvullend koos ik ervoor om de Kids’ Skills methode aan te leren bij het Helsinki Brief Therapy Institute. Deze methode bestaat uit 15 stappen om kinderen met gedrags- en emotionele problemen te helpen. Gebaseerd op een basis van oplossingsgerichte psychologie. Het certificaat dat ik deze techniek begrijp en kan toepassen behaalde ik in januari 2020.

HBTI - Kids' Skills Coach certificaat

HBTI - Kids' Skills Coach

Naast het aanleren van de Kids’ Skills methode heb ik bij het Helsinki Brief Therapy Institute ook aangetoond dat ik de Kids’ Skills methode effectief kan toepassen als kinder- en gezinscoach. Het desbetreffende certificaat behaalde ik in april 2020.

Rots en Water Instituut - basistraining certificaat

Rots & Water InstituutBasistraining

Tijdens deze basistraining leerde ik de principes van Rots & Water. Namelijk het bevorderen van een positieve ontwikkeling van sociale en emotionele competenties en het voorkomen en/of verminderen van problemen op het intrapersoonlijke domein (hoe zien kinderen zichzelf ) en het interpersoonlijke domein (hoe gaan kinderen met elkaar om) bij kinderen en jongeren. Deze training voltooide ik in oktober 2021.

Rots en Water Instituut - Cursus focus op meisjes en vrouwen certificaat

Rots & Water Instituut Cursus focus op meisjes en vrouwen

Naast de basistraining voor Rots & Water deed ik aanvullend nog een cursus specifiek gericht op meisjes en vrouwen. Het doel van deze cursus is om meisjes en vrouwen te leren om vanuit hun eigen kracht in het leven te mogen, kunnen en durven staan. Deze voltooide ik in november 2021.

Rots en Water Instituut - basistraining certificaat

Relax KidsCoaching training

In deze training leerde ik het 7 stappenprogramma van Relax Kids toe te passen. Met dit programma kan ik kinderen helpen om zich te ontspannen en mindfulness toe te passen. Dit certificaat behaalde ik in maart 2022.

Mijn aanpak in 3 stappen

Intakegesprek met de ouders

Ik start met een intakegesprek met de ouder(s), al dan niet samen met het kind. Afhankelijk van de situatie adviseer ik de ouder(s) om voor dit eerste gesprek alleen te komen. Dit om te vermijden dat het betrokken kind onnodig wordt belast met de bezorgdheid van de ouder(s).

Mijn aanpak in 3 stappen

Ik start met een intakegesprek met de ouder(s), al dan niet samen met het kind. Afhankelijk van de situatie adviseer ik de ouder(s) om voor dit eerste gesprek alleen te komen. Dit om te vermijden dat het betrokken kind onnodig wordt belast met de bezorgdheid van de ouder(s).
Als tweede stap volgt een kennismakingsgesprek met het kind. Dit verloopt, afhankelijk van de leeftijd, op een eerder speelse manier.

De bedoeling is om het kind gerust te stellen en te laten wennen aan de coach.
Na de kennismaking met de ouder(s) en het kind, gaan we van start met het coaching traject. Ik maak hiervoor eerst een plan van aanpak op en bespreek deze met de ouder(s), die steeds nauw betrokken worden in het hele traject.

Hoe lang een traject duurt en hoeveel coachingsessies er nodig zijn, is voor iedere situatie en ieder kind anders. Gemiddeld omvat een traject 5 à 10 sessies.